یک محقق و پژوهشگر طب سنتی مصرف شربت گشنیز را در درمان معده عصبی و پیشگیری افسردگی موثر دانست.
به گزارش بهداشت نیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، شربت گشنیز (گشنیز+گزنه+بادرنجبویه+به� �یمو+عسل) حاوی ویتامینهای A، B، C، E، K،کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، پروتئین، کلسیم، آهن، فسفر، فیبر، اسیدفولیک، منیزیم، منگنز، روی (زینک)، فلاونوئیدها، آنتوسیانینها، زاگزانتین، کلروفیل، قند ساکاروز، گلوکز، فراکتوز و ... است.
برای بررسی خواص شربت گشنیز و اینکه مصرف این شربت برای چه افرادی مفید است با حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت وگو کردیم که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
مهمترین خواص شربت گشنیز
حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی، درباره مهمترین خواص شربت گشنیز گفت: این شربت نشاط آور است و موجب آرامش قلب و اعصاب میشود؛ لذا از استرس، اضطراب و افسردگی پیشگیری میکند.وی افزود: شربت گشنیز به علت اثر تحریک کنندگی که بر غدد درونریز دارد، موجب افزایش ترشح انسولین در پانکراس میشود؛ لذا قندخون را پایین میآورد و آن را تنظیم میکند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت: این شربت به علت داشتن ویتامین B۱۲، آهن و اسیدفولیک، موجب افزایش گلبولهای قرمز خون و رفع کمخونی میشود.عظمایی بیان کرد: مصرف شربت گشنیز مشکلات گوارشی را رفع میکند و برای افراد مبتلا به معده عصبی بسیار مفید و اثربخش است.وی اظهار کرد: از دیگر خواص این شربت میتوان به رفع سردردهای میگرنی، رفع عصبانیت و تندخویی و بهبود خلقوخو، ضدنفخ و بادشکن، تقویت بینایی و رفع بیخوابی اشاره کرد.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی بیان کرد: مصرف این شربت موجب بهبود عملکرد سیستم عصبی و تقویت حافظه میشود؛ لذا قدرت یادگیری را بالا میبرد و از آلزایمر پیشگیری میکند.عظمایی گفت: شربت گشنیز سیستم قلبی عروقی را تقویت میکند و از تصلب شرایین پیشگیری میکند.وی اظهار کرد: این شربت دارای انواع ویتامینها و املاح معدنی مفید است؛ لذا موجب تقویت، طراوت و جوانسازی پوست و رشد مو میشود و از پیری زودرس پیشگیری میکند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت: شربت گشنیز تاثیر چشمگیری در رفع سرماخوردگی، آنفولانزا و سرفه دارد؛ لذا برای افراد مبتلا به این عارضهها بسیار مفید است.
عظمایی بیان کرد: این شربت به علت داشتن ویتامین K، کلسیم، منیزیم، فسفر و سلنیوم تاثیر چشمگیری در تقویت و استحکام استخوان و دندان دارد و از پوکی استخوان و آرتروز پیشگیری میکند.وی بیان کرد: شربت گشنیز به علت داشتن ویتامینهای A، E و C خاصیت آنتی اکسیدانی دارد، موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود و از آن در برابر انواع بیماریها مخصوصا سرطانها محافظت میکند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی اظهار کرد: کنترل فشار و چربیخون، رفع التهابات پوستی و بهبود سندروم پیش از قاعدگی از دیگر خواص این شربت فوقالعاده است.عظمایی گفت: شربت گشنیز قدرت باروری را مخصوصا در مردان افزایش میدهد؛ لذا برای افرادی که مشکل باروری دارند بسیار مفید و اثربخش است.
منع مصرف شربت گشنیز
این محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت: مصرف این شربت برای زنان باردار ممنوع است؛ همچنین افرادی که از داروهای خوابآور و افسردگی استفاده میکنند باید از مصرف همزمان داروی شیمیایی با این شربت پرهیز کنند و بین مصرف دارو و شربت ۳-۲ ساعت فاصله قرار دهند.
مقدار مصرف شربت گشنیز
عظمایی بیان کرد: از این شربت میتوان ۴ لیوان در روز و در وعدههای صبح، ظهر، عصر و شب میل کرد.
مواد لازم شربت گشنیز
-تخم گشنیز ۷۰ گرم
-برگ بهلیمو ۳۰ گرم
-عرق گزنه یک لیتر
-عرق بادرنجبویه یک لیتر
-عسل نیم کیلو
طرز تهیه شربت گشنیز
-برای تهیه این شربت ابتدا تخم گشنیز و برگ بهلیمو را نیمکوب میکنیم.
-عرق گزنه و عرق بادرنجبویه را ترکیب میکنیم.
-گیاهان نیمکوب شده را درون مخلوط عرقیجات میریزیم و اجازه میدهیم ۳-۲ ساعت بماند.
-سپس به مدت ۵ دقیقه در حرارت ملایم میجوشانیم.
-هنگامی که حرارت متعادل و در حدود ۵۰ درجه سانتیگراد شد آن را صاف میکنیم.
-عسل را اضافه میکنیم و هم میزنیم تا قوام بیاید.
-شربت آماده شده را درون ظرف شیشهای میریزیم و در یخچال قرار میدهیم.
طرز تهیه یک لیوان شربت گشنیز
-برای تهیه یک لیوان از این شربت ۵-۴ قاشق غذاخوری از آن را درون لیوان میریزیم و بقیه را آب جوشیده ولرم اضافه میکنیم.
نکته: برای مصرف این شربت در فصل گرم سال به جای آب جوشیده ولرم از آب خنک و چند قطره آب لیموترش استفاده میکنیم.